Janssons frestelse är en gratäng med poatis, lök och anjovis (konserv gjord på skarpsill). Det är en någorlunda modern julklassiker som passar sig ytterst bra för vickning, en måltid att äta under småtimmarna eller innan man påbörjar en sen hemfärd.

Ingredienser


  • 2 stora gula lökar
  • 1 kg fast potatis (10-12 st)
  • 200 g anjovisfiléer (2 burkar) behåll spadet!
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smör

Recept


Börja med att smörja en ungssäker form.

Skala och skär löken i så tunna skivor som möjligt.

Fräs löken långsamt och försiktigt med sparsamma mängder fett. Minst 10 minuter men gärna längre.

Skala och skiv potatisen i tunna tändstickor.

Varva potatis, lök och anjovisfiléer i formen. Understa och översta lagret ska vara potatis.

Blanda grädden, mjölken och anjovisspadet (ca 3 msk).

Häll över hälften av gräddblandningen och lägg på smörklickar.

Strö över ströbrödet och grädda i 225 °C under 30 minuter.

Slå på resten av gräddblandningen och “platta till” gratängen så att den blir mer kompakt och jämn.

Grädda i ytterligare 15 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fått en fin färg.